single.php

Onbegrip in de omgeving

Helaas vinden veel mensen het lastig om zich iets voor te stellen bij psychische problemen of een verslaving. Er is vaak sprake van onbegrip en stigma, maar ook ongemak om erover te praten. Mogelijk merk je dat familie en vrienden niet goed begrijpen wat er met jouw partner aan de hand is en wat dat voor jou en jullie relatie betekent. Misschien moet je regelmatig opnieuw uitleggen waarom je minder kan afspreken of waarom dingen in jouw gezin soms net iets anders gaan dan wat je familie of vrienden zelf gewend zijn. Je hebt wellicht het gevoel je partner af te vallen als je anderen vertelt over diens ziekte en gedrag. Of je partner wil niet dat je erover praat. Soms krijg je adviezen waar je op dat moment geen behoefte aan hebt. Hier kun je je alleen door voelen.

Naz (42 jaar) zegt daarover: “Mijn vrouw heeft een dwangstoornis. Als ik hier iets over vertel, zeggen mensen soms dat ik beter bij haar weg kan gaan. Alsof ik daar op uit ben. Ze begrijpen het niet.

Mila (40 jaar) over adviezen waar je niet veel mee kunt: “Als ik mijn hart probeer te luchten over iets waar ik moeite mee heb of over de soms lastige communicatie, krijg ik wel eens adviezen van “dan zeg of vraag je toch gewoon dit of dat aan je partner”. Maar bij ons thuis zijn de dingen niet altijd ‘gewoon.”

Jolien (38 jaar) vertelt: “Er zijn altijd mensen in je omgeving die zeggen hetzelfde te hebben meegemaakt. Die vertellen je precies hoe je met bepaalde zaken om moet gaan. Ze bedoelen het goed, maar mijn situatie is toch echt weer anders. Ik kan wel luisteren naar hun adviezen, maar ik moet toch echt mijn eigen keuzes maken en leven met de gevolgen daarvan. Soms begrijpen ze niet dat ik dan het toch anders aanpak dan zij mij adviseren.”

Door het onbegrip van de omgeving kan het zijn dat je steeds minder vertelt. Of dat je minder contact hebt met andere mensen. Daardoor kun je je eenzaam voelen. Onder Hoe zorg je goed voor jezelfkun je lezen wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Scroll naar top