Trimbos logo

Informatie
Tips
Online cursus
E-mail deskundige
Mijn verhaal
Contact
Home
Mijn verhaal / Verhalen ouders

Huisregels KopOpOuders

Voor het plaatsen van berichten en reacties op de KopOpOuders-site gelden enkele regels:
- Plaats geen berichten die in strijd zijn met de wet
- Behandel elkaar met respect
- Help elkaar
- Niet schelden
- Niet dreigen 


Verhaal van Ineke
door Ineke
terug

Onze situatie is als volgt: mijn man is (manisch) depressief en afgekeurd om te mogen werken en wij hebben 3 kinderen, een jongen en meisje van bijna 8 en een jongen van 9. Lekker druk dus. Zelf werk ik 16 uur in de week, verdeeld over 3 dagen en daarnaast heb ik nog een bedrijfje opgezet, samen met mijn zus en ben ik actief waar het maar gevraagd wordt.

Als "overleving" maken wij in ons gezin gebruik van positieve coachingskaartjes ("eigenwijsjes", "vandaag...kaarten voor kinderen" en "knuffelkaartjes"). Om de rust bij het ontbijt te waarborgen en zo niet te veel op elkaar te letten, waardoor mijn man weer van slag raakt, trekken wij elke ochtend bij het ontbijt een kaartje. Omdat onze kinderen qua leeftijd zo kort op elkaar zitten, hebben wij het Kind-van-de-dag-systeem ingevoerd en "het kind" mag bepalen welk soort kaarten we gebruiken.

We bespreken de teksten die op de kaartjes staan (bijv. vandaag ben ik zorgzaam of vandaag geef ik iemand een complimentje of ik leer mezelf steeds beter kennen enz. enz.). De getrokken kaartjes plakken we op de spiegel, die naast de eethoek hangt. De tijd schiet dan al weer lekker op en de kinderen hebben de grootste schik. Vervolgens kunnen we redelijk rustig naar school.

's-Avonds bij het eten komen de kaartjes weer tevoorschijn en bespreken we of "de opdracht" gelukt is. Ook dan is er weer een gezellige sfeer aan tafel en dat is voor iedereen prettiger dan dat "gedoe" aan tafel.
Het lukt natuurlijk niet altijd om de sfeer langdurig positief te houden, maar het helpt wel heel erg. Ook wijzen de kinderen elkaar op de teksten.

Omdat ik het heel zwaar vind om alsmaar vanuit mezelf positief te zijn (ben eerder ook compleet ingestort en dat kan natuurlijk niet), vind ik deze kaartjes echt een ontdekking en zelfs zo, dat wij deze kaarten (en heel veel andere) zelf zijn gaan verkopen, maar daar gaat dit stukje niet om. Dit geeft voor mij aan, dat er altijd wel iets te vinden is om mee verder te kunnen. Uit iets naars is toch weer iets goeds voortgekomen.

Het "kind-van-de-dag-systeem" is ook een uitvinding (al zeg ik het zelf). Degene die de beurt heeft (elk kind heeft 2 dagen in de week) heeft de lusten maar ook de lasten. Voorbeeld: voorop fietsen, voor in de auto, beheerder van de afstandsbediening, eerste douchen, mee mogen helpen met koken (als ze zin hebben), maar ook: tafel dekken en later afruimen, speelgoed opruimen, schooltassen vullen met de spullen die klaar staan. Op zondag hebben de kinderen geen taakjes, maar doen gewoon alledrie wat wij van hen vragen en dat is echt minimaal. Uiteraard brengen zij wel hun eigen borden e.d. naar de keuken, hangen jassen op, zetten schoenen weg, enz.
De afstandsbediening is op die dag dus wat lastiger, maar meestal bepalen mijn man of ik wat er gekeken mag worden of houdt dat op bij een DVD. Dit alles voorkomt ruzie en geschreeuw bij de meest simpele zaken.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben!
Groetjes, Ineke


1 reacties >>
plaats reactie

Direct aanmelden voor

Online cursus
E-mailen

met een deskundige
Nieuw!

Zelfhulpcursus
Download
Folder
folder
Bekijk
Filmpjes
psychische problemen
verslaving

sluiten