Trimbos logo

Informatie en advies
Tips van ouders
Online cursus
E-mail deskundige
Mijn verhaal
Contact
Home
Mijn verhaal / Verhalen ouders
Borderline moeder
door Michelle Brinkman
terug

Hallo,
Ik heb een moeder die borderline heeft, en die sinds kort is afgekickt van haar alcoholprobleem... borderline is al moeilijk om mee te leven.. en dan ook nog een alcoholprobleem.. Ik heb de kenmerken/gevolgen gelezen van schoolkinderen, adolescenten en volwassen. De meeste kloppen bij mij:
Niet om kunnen gaan met emoties: Kinderen kunnen zichzelf helemaal wegcijferen.
Ze passen zich volledig aan de wensen van de ouder(s) of van leeftijdgenoten aan!!!!!!!!!!!!!

Problemen op school: Er kunnen (leer)problemen op school ontstaan. Sommige kinderen worden gepest, omdat zij een zieke ouder hebben!!!!!!!!!!!!

Verantwoordelijkheidsgevoel: De puber voelt zich extreem verantwoordelijk voor de ouder (en broers en zussen). Het verantwoordelijkheidsgevoel voor de ouder kan zover gaan dat het kind afspraken en medicijngebruik van de ouder controleert.

In zichzelf gekeerd gedrag: De jongere deelt zijn of haar gevoelens en behoeften niet met ouders of anderen. Hij of zij heeft sombere gedachten over de ouder, de gezinssituatie, zichzelf en de toekomst. Er ontstaat een negatief zelfbeeld en er is kans op depressie.

Niet om kunnen gaan met emoties: Omdat jongeren zichzelf veel weggecijferd hebben, zijn hun gevoelens en vragen steeds onderdrukt. Hierdoor herkennen zij hun eigen wensen en behoeften niet meer. Sommigen hebben van hun ouders een verkeerd voorbeeld gehad in het uiten van emoties!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Overige moeilijkheden: Jongeren kunnen het lastig vinden om intieme relaties aan te gaan. Dit kan komen door hechtingsproblemen en/of doordat zij weinig vertrouwen in anderen hebben. Soms ontbreken normale puberteitsverschijnselen. Of deze verschijnselen ontstaan pas later.

Verantwoordelijkheidsgevoel: Het volwassen kind voelt zich nog steeds verantwoordelijk voor de ouder (en broers en zussen). Sommigen durven het ouderlijk huis niet te verlaten in verband met de zorg om hun ouder. Zij kunnen de situatie niet loslaten.

Problemen met intimiteit en zelfwaardering: Kinderen die zijn opgegroeid bij een psychisch zieke of verslaafde ouder missen vaardigheden om contact te maken en gesprekken te voeren. Ze hebben een grotere kans om zelf relatieproblemen te krijgen. Vaak trouwen ze met iemand die veel zorg nodig heeft. Of ze worden keer op keer verliefd op de verkeerde persoon.

Zoals je leest.. zijn dat er erg veel!! En ik weet er gewoon niet meer hoe ik hiermee om moet gaan.. ben ik dan diegene in therapie moet hiervoor of mijn moeder...??
Soms weet ik ook gewoon niet meer wat ik moet doen om hiermee om moet gaan...
Kan iemand me helpen??
Gr Michelle Brinkman


Direct aanmelden voor

Online cursus
E-mailen

met een deskundige
Nieuw!

Zelfhulpcursus
Download
Folder
folder
Bekijk
Filmpjes
psychische problemen
verslaving

sluiten