Trimbos logo

Informatie
Tips
Online cursus
E-mail deskundige
Mijn verhaal
Contact
Home
Informatie / Wat kan ik doen / Kind ruimte geven om kind te zijn

Kind ruimte geven om kind te zijn


Ervaring ouder

‘Regelmatig lig ik op de bank en heb geen energie om iets te doen. Als mijn vijftienjarige zoon dan uit school komt, is hij heel lief voor me. Hij doet heel rustig, terwijl hij juist graag praat of muziek aan zet. Vaak vraagt hij wat ik wil eten. Soms heb ik nog niet eens boodschappen gedaan. Dan gaat hij dat doen.’ (Marina, 38 jaar)


Parentificatie

Je kind kan de neiging hebben om jou te troosten wanneer je het moeilijk hebt. Of om jou te helpen met huishoudelijke taken als jij daar geen energie voor hebt. Je oudste kind helpt misschien bij de verzorging van een broertje of zusje. Wanneer dit veel gebeurt, is er sprake van parentificatie. Je leest hierover meer onder Gevolgen voor kinderen. Je kind heeft dan verantwoordelijkheden die niet bij zijn of haar leeftijd passen. Daardoor heeft je kind weinig gelegenheid om kind te zijn, om met leeftijdgenoten te spelen en zich verder te ontwikkelen. Schakel daarom je kind(eren) niet te veel in.


Erkenning

Wanneer je kind toch bepaalde taken in huis overneemt, is het belangrijk dat je kind erkenning krijgt voor de hulp die hij of zij geeft. Zie het niet als vanzelfsprekend dat je kind dit doet. Bespreek de situatie. Dan krijgt hij of zij inzicht in de bijzondere situatie. Voorkom dat je kind zich te verantwoordelijk gaat voelen. Ze moeten toe kunnen komen aan hun eigen dingen.

Heeft je kind al veel zorg op zich genomen? Neem dan niet per direct alle zorg uit handen. Hoewel de zorg zwaar kan drukken, haalt je kind er vaak ook zelfvertrouwen uit. Probeer in kleine stapjes weer zorg van je kind over te nemen. Geef intussen erkenning aan je kind voor de dingen die hij of zij doet.

Lianne (47 jaar) vertelt:

‘Mijn dochter belde me elke keer op tussen haar lesuren. Dan vroeg ze hoe het met me ging. Dat is gekomen nadat ze me een keer thuis gevonden heeft toen ik teveel pillen had geslikt. Ze was bang dat ik dat weer zou doen. Mijn begeleider zei dat het gedrag van mijn dochter best logisch was, maar dat ze zich veel te verantwoordelijk voelde. Ik moest zelf die verantwoordelijkheid oppakken. Dit heb ik gedaan door af te spreken dat ik háár zou bellen elk uur. Later hebben we dit af kunnen bouwen.’

Het is goed om met je zoon of dochter over je ziekte of verslaving te praten. Je leest hierover meer onder Praten over je ziekte. Het is echter niet de bedoeling je kind op te zadelen met jouw problemen. Praat er ook niet te vaak over. Zo zorg je voor ruimte voor de eigen gedachten en gevoelens van je kind. Probeer je kind zoveel mogelijk de gelegenheid te geven om dingen te doen die bij zijn of haar leeftijd passen.


Direct aanmelden voor

Online cursus
E-mailen

met een deskundige
Nieuw!

Zelfhulpcursus
Download
Folder
folder
Bekijk
Filmpjes
psychische problemen
verslaving

sluiten