Trimbos logo

Informatie en advies
Tips van ouders
Online cursus
E-mail deskundige
Mijn verhaal
Contact
Home
Informatie en advies / Wat kan ik doen / Praten over je ziekte

Praten over je ziekte


Praten helpt!

Je kind merkt dat er met jou iets is. Wanneer je niets vertelt over je ziekte, kunnen kinderen de oorzaak bij zichzelf gaan zoeken. Maak duidelijk dat het niet de schuld van hem of haar is dat jij het moeilijk met jezelf hebt. Voor je kind is het van groot belang te begrijpen wat er met jou aan de hand is en wat er gebeurt. Het geven van goede informatie is een beschermende factor

1. Vertel je kind wat er aan de hand is
Om te vertellen wat er aan de hand is kan je inhaken op je kind. Kinderen stellen vaak vragen of maken opmerkingen. Stelt je kind geen vragen? Kies dan zelf een moment om te vertellen over je ziekte. Kies een moment waarop je kind zich op zijn gemak voelt. Bijvoorbeeld als hij of zij een tekening maakt of tijdens de afwas. Er speciaal voor gaan zitten vinden kinderen vaak niet prettig.
Als kinderen ouder worden, krijgen ze vaak andere vragen. Eén keer uitleggen is niet genoeg. Kom er af en toe op terug.

2. Wees eerlijk in je uitleg
Vertel in je eigen woorden wat er met je aan de hand is. Bespreek hoe jullie de psychische of verslavingsproblemen thuis kunnen noemen, bijvoorbeeld een depressie, ziekte, verdrietige periode, niet lekker in je vel zitten of onrustig. Laat je kind merken dat vragen stellen mag. Probeer er open en eerlijk op in te gaan. Mogelijk stelt je kind vragen waarop je het antwoord niet weet. Zeg dan eerlijk: ‘Ik weet het niet’. Maar probeer er daarna wel samen achter te komen. Houd rekening met wat je kind aankan. Probeer moeilijke woorden te vermijden. Check of je kind begrijpt wat je bedoelt. Ga zeker niet te veel op details in.

Dineke (30 jaar) twijfelde hoeveel ze aan haar kinderen moest vertellen:

‘Ik vroeg me altijd af hoever ik moest gaan in het uitleggen van mijn problemen. Het leek me niet zo handig om hen te vertellen dat ik soms met gedachten over zelfmoord rondloop. Ik heb dit tegen mijn behandelaar gezegd. Toen heeft hij in overleg met mij een aanmelding gedaan voor een KOPP-kindergesprek. KOPP betekent Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen. Er zijn toen twee mensen thuis geweest die met mijn kinderen van vijf en elf jaar gepraat hebben over wat ik heb. Ook hebben ze mij adviezen gegeven over wat ik wel en niet met ze kan bespreken. Daar was ik erg mee geholpen.’

 Vrijwel in elke GGZ-instelling wordt door het team Preventie de mogelijkheid geboden voor het houden van KOPP-kindergesprekken. Vraag er naar bij je hulpverlener of huisarts. Je kunt ook over je twijfels mailen met een deskundige.

3. Luister naar je kind
Even belangrijk als uitleggen, is luisteren. Dan kom je erachter hoe je kind de situatie ziet. Of hij of zij je begrepen heeft. Vraag wat je kind ervan vindt. Hij of zij zal dan zich gezien en gehoord voelen. 

 

4. Benadruk dat het niet hun schuld is

Vertel je kind dat hij of zij niet schuldig is aan jouw problemen of er verantwoordelijk voor is. Laat je kind weten dat je het juist fijn vindt als hij of zij (wel) plezier heeft, ook al voel jij je niet zo goed. 

5. Ruimte geven om er met anderen over te praten
Praten over je ziekte is ook: je kind de ruimte geven om er met anderen over te praten. Astrid (39) vertelt daarover:

‘Ik heb een angststoornis. Daar ben ik ook twee keer voor opgenomen geweest. Ik heb met mijn kinderen daarover gepraat. Op een moment dat het vrij goed met me ging, zei ik ook tegen ze: ‘Het is goed als je erover wilt praten. Vraag maar aan mij wat je wilt. Maar je mag er ook met papa over praten. Of bijvoorbeeld met je mentor of met de buurvrouw.’ 

John (32) is overtuigd van het belang van praten over zijn ziekte met zijn dochter. Hij merkt daarbij op:

‘Ik vind dat vooral óók aan het kind duidelijk gemaakt moet worden dat het geen schande is dat de ouder een psychische ziekte heeft. Uit ervaring weet ik dat anderen hier raar op reageren. Kinderen kunnen al hard zijn tegen elkaar, maar op dit onderwerp worden ze soms door hun ouders negatief beïnvloed. Mijn vriendin en ik zijn altijd erg open en eerlijk geweest naar onze dochter én naar de buitenwereld. We hebben onze dochter meermalen moeten troosten omdat ze gepest werd vanwege een “gekke” vader. Onze kinderen moeten weten én beseffen dat we niet “gek” zijn. We hebben alleen een ziekte die andere mensen niet kunnen zien en daarom vaak niet begrijpen.’

 

6. Informatieboekjes samen lezen

Er bestaan informatieboekjes speciaal voor kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen. Daarin wordt aan kinderen in begrijpelijke taal uitgelegd wat er thuis aan de hand is en wat zij zelf kunnen doen. Deze boekjes kunnen het gesprek met kinderen op gang brengen of helpen de juiste taal te vinden om met je kind te praten. 

Daarnaast bestaan er informatiekaarten KOPP/KOV die uitleg geven over een specifieke psychische ziekte of verslaving. Om het kind te laten merken dat het niet de enige is met zo'n ouder, staat op elke kaart een verhaal van een kind dat zich in dezelfde situatie bevindt. 

Alle informatieboekjes en kaarten voor KOPP/KOV zijn te vinden in de webwinkel van het Trimbos-instituut: www.trimbos.nl/webwinkel.


Direct aanmelden voor

Online cursus
E-mailen

met een deskundige
Nieuw!

Zelfhulpcursus
Download
Folder
folder
Bekijk
Filmpjes
psychische problemen
verslaving

sluiten