Trimbos logo

Informatie en advies
Tips van ouders
Online cursus
E-mail deskundige
Mijn verhaal
Contact
Home
Informatie en advies / Wat kan ik doen / Praten over de ziekte

Praten over de ziekte


Vertellen in 3 stappen

Voor je kind is het van groot belang te begrijpen wat er met je partner aan de hand is en wat er gebeurt. Het geven van goede informatie is voor je kind een beschermende factor. Gebruik hierbij deze 3 stappen:

1.  Vertel je kind wat er aan de hand is
Je kind merkt dat er met je partner iets is. Daarom kun je maar beter vertellen (samen met je partner) wat er aan de hand is. Wanneer je dat namelijk niet doet, kunnen kinderen de oorzaak bij zichzelf gaan zoeken. Dit leidt tot een onnodig schuldgevoel. Wees duidelijk over het feit dat het niet de schuld van je zoon of dochter is, wanneer je partner het moeilijk met zichzelf heeft.

Wanneer je aan je kind wilt vertellen wat er met je partner aan de hand is, is het heel belangrijk dat je aansluit bij je kind. Vaak stellen kinderen vragen of maken ze opmerkingen waar je op in kunt gaan. Wanneer je kind geen vragen stelt, is het belangrijk zelf een moment te zoeken waarop je wat vertelt over je ziekte.

Kinderen vinden het niet altijd fijn om echt voor een gesprek te gaan zitten. Ze willen wel graag praten, maar doen dit liever tijdens het maken van een tekening, tijdens het afwassen of op de rand van hun bed. Dan voelen ze zich op hun gemak.

2.  Wees eerlijk in je uitleg
Vertel in je eigen woorden wat er aan de hand is. Probeer moeilijke woorden te vermijden of leg ze op een voor jouw kind begrijpelijke manier uit. Laat je kind merken dat hij of zij vragen mag stellen. Vraag af en toe zelf voor de zekerheid aan je kind of hij of zij begrijpt wat je vertelt. Mogelijk stelt je kind vragen waarop je het antwoord niet weet. Het is heel eerlijk om dan te zeggen: ‘Ik weet het niet’. Maar probeer er daarna wel samen achter te komen.

3.  Luister naar je kind
Als je met je kind in gesprek bent over je problemen, vraag dan af en toe wat je kind ervan vindt. Luister dan goed (actief luisteren). Als er goed naar kinderen wordt geluisterd en als ze begrepen worden, voelen ze zich prettiger. Praten met je kind is vooral: luisteren naar je kind. Als kinderen ouder worden, krijgen ze vaak weer andere vragen. Eén keer uitleggen wat je partner heeft, is niet genoeg. Kom er af en toe op terug.


Download
Folder
folder
Direct aanmelden voor

Online cursus
E-mailen

met een deskundige
Nieuw!

Zelfhulpcursus
Bekijk
Filmpjes
psychische problemen
verslaving

sluiten