Trimbos logo

Informatie en advies
Tips van ouders
Online cursus
E-mail deskundige
Mijn verhaal
Contact
Home
Informatie en advies / Wat kan ik doen / Positieve aandacht geven

Positieve aandacht geven


Ervaring ouder

'Soms is het een enorme warboel in m’n hoofd. Het gaat dan niet vanzelf om aandacht aan Jos en Benjamin te geven. Maar ik wil niet dat mijn kinderen iets tekort komen. Ik heb mezelf daarom getraind toch te blijven letten op wat ze nodig hebben. Het klinkt misschien gek, maar ik heb gewoon op papier gezet waar ik aan wil denken als ik me niet lekker voel. Daar staat ook bij dat ik positieve dingen moet zeggen tegen mijn zoontjes. Ik moet mezelf er dan heel bewust toe brengen om die aandacht te geven.’  (Yvonne, 33 jaar)


Mag ik aandacht?

Een kind houdt van aandacht. Een kind heeft aandacht nodig. Daarom doet hij of zij er alles aan om aandacht te krijgen. Positieve aandacht van jou leert het kind wat jij goed vindt. En als je bewust aandacht geeft aan dingen die je kind goed doet, zal hij of zij dat gedrag herhalen. Het geven van positieve aandacht geeft je kind zelfvertrouwen en draagt bij aan een positief zelfbeeld. Bovendien zorgt het voor een positieve relatie tussen jou en je kind.


Manieren om positieve aandacht te geven

Complimenten geven
Elk kind doet iedere dag dingen waarvoor je ze kunt prijzen. Je kunt hier meer over lezen onder complimenten geven.
 
Belonen
Je weet zelf het best wat je kind leuk vindt. Beloon je kind daarmee. Denk aan een sticker geven, een half uur langer opblijven, wat extra zakgeld geven, enzovoort. Let op dat deze vorm van belonen geen omkopen is. De mooiste beloning is vaak jouw oprechte aandacht.
 
Aandacht geven
Aandacht geven kan op allerlei manieren. Contact maken is al aandacht geven. Maar ook spelen, praten, samen iets ondernemen zijn vormen van aandacht. Actief luisteren ook. Vertel je kind dat je van hem of haar houdt.
 
Wijzen op plezierige gevolgen voor je kind en anderen
Vertel je kind wat de prettige gevolgen zijn van bepaald gedrag. Bijvoorbeeld: ‘Als je de lego opgeruimd hebt, kun je gezellig met mij mee naar (…).’
 
Wees je er ook van bewust dat aandacht niet de hele tijd hoeft. Je kind mag best een tijdje alleen spelen. Bovendien kan aandacht in kleine dingen zitten.


Direct aanmelden voor

Online cursus
E-mailen

met een deskundige
Nieuw!

Zelfhulpcursus
Download
Folder
folder
Bekijk
Filmpjes
psychische problemen
verslaving

sluiten