Trimbos logo

Informatie en advies
Tips van ouders
Online cursus
E-mail deskundige
Mijn verhaal
Contact
Home
Informatie en advies / Wat kan ik doen / Parentificatie

Parentificatie

Je kind kan de neiging hebben om jou te troosten wanneer je het moeilijk hebt. Of om jou of je partner te helpen met huishoudelijke taken. Je oudste kind helpt misschien bij de verzorging van een broertje of zusje. Wanneer dit veel gebeurt, is er sprake van parentificatie.


Geef erkenning

Het is van groot belang dat je jouw kind erkenning geeft voor de hulp die hij of zij geeft. Het is niet vanzelfsprekend dat je kind dit voor je doet. Bespreek de situatie met je zoon of dochter. Hierdoor kan hij of zij inzicht krijgen en weten dat het om een bijzondere situatie gaat. Soms kunnen kinderen zich zo verantwoordelijk voelen voor wat er thuis gebeurt dat ze niet meer toekomen aan eigen dingen. Probeer dit te voorkomen. Het is niet de bedoeling dat je kind taken heeft die niet bij zijn of haar leeftijd passen.


Wanneer de zorg weer terug nemen?

Misschien besef je bij het lezen van bovenstaande dat je kind eigenlijk wel erg veel zorg in huis op zich neemt. Het heeft taken op zich genomen die de verantwoordelijkheid zijn van jou (en je partner). Je kunt beter niet per direct je kind alle zorg uit handen gaat nemen. Hoewel de zorg zwaar kan drukken op je kind, haalt hij of zij er vaak ook een stukje zelfvertrouwen uit. Je kind heeft jouw erkenning nodig voor de hulp die het geeft. Probeer in kleine stapjes weer taken van je kind zelf op te pakken en zo de verantwoordelijkheid bij je kind weg te nemen.


Kind laten zijn

Het is goed om met je zoon of dochter over de psychische problemen of verslaving van je partner te praten. Het is echter niet de bedoeling je kind op te zadelen met de problemen van jou of je partner. Je kind heeft ruimte nodig om kind te zijn. Dit betekent dat het belangrijk is om je kind de gelegenheid te geven om dingen te doen die bij zijn leeftijd passen. Bijvoorbeeld het spelen met vriendjes of het meedoen met een bepaalde sport. Met name kinderen in de puberleeftijd hebben tijd en ruimte voor zichzelf nodig. Probeer ervoor te zorgen dat zij een eigen kamer hebben en dat ze met vrienden kunnen optrekken.


Download
Folder
folder
Direct aanmelden voor

Online cursus
E-mailen

met een deskundige
Nieuw!

Zelfhulpcursus
Bekijk
Filmpjes
psychische problemen
verslaving

sluiten