Trimbos logo

Informatie en advies
Tips van ouders
Online cursus
E-mail deskundige
Mijn verhaal
Contact
Home
Informatie en advies / Wat kan ik doen / Leuke dingen doen

Leuke dingen doen


Sterkere band

Neem regelmatig de tijd om iets leuks te doen samen met je kind. Je kind zal daar erg van genieten. Een kind voelt zich dan ook gezien en gehoord. Je leest hierover meer onder Contact maken. Door contact te maken wordt de positieve band tussen jou en je kind versterkt. Bovendien praten kinderen makkelijker over wat ze bezig houdt als ze iets aan het doen zijn. Het kan een uitlaatklep zijn voor hun zorgen en gevoelens.


Tips voor leuke activiteiten

Jij kent je eigen kind. Je weet dus ook wat hij of zij leuk vindt. Probeer bij je kind aan te sluiten in het doen van leuke dingen! Hieronder vind je per leeftijdsfase een aantal ideeën voor leuke activiteiten.

Baby
Liedjes zingen, geluiden van je kind nadoen, kiekeboe-spelletjes, handelingen van je kind nadoen (met speelgoed) en daarin zelf dingen voordoen. Kijk voor meer ideeën op www.babypret.net

Peuter
Bewegingsliedjes zingen (bijvoorbeeld ‘Klap eens in je handjes’), spelen met zand, naar de speeltuin, boekjes bekijken en samen benoemen wat op de plaatjes staat.

Kleuter
Voorlezen, puzzel maken, knutselen, naar een kinderboerderij of fietsen.

Schoolkind
Koekjes bakken, zwemmen, iets van lego bouwen, (bord)spelletjes doen of knutselen.

Puber en adolescent
Winkelen, wandelen of sporten.

Denk eraan dat hele gewone klusjes ook leuk zijn om samen te doen. Voorbeelden: auto wassen, koken, soppen (vooral kleine kinderen), boodschappen doen.

Het kan zijn dat je regelmatig geen energie hebt om iets leuks met je kind te gaan doen. Of je bent te druk in je hoofd om aandacht aan je kind te geven. Zorg er dan voor dat je kind van iemand anders die aandacht wel krijgt. Onder Steun vragen kun je lezen hoe je de hulp van je omgeving kunt inschakelen.


Direct aanmelden voor

Online cursus
E-mailen

met een deskundige
Nieuw!

Zelfhulpcursus
Download
Folder
folder
Bekijk
Filmpjes
psychische problemen
verslaving

sluiten