Trimbos logo

Informatie en advies
Tips van ouders
Online cursus
E-mail deskundige
Mijn verhaal
Contact
Home
Informatie en advies / Wat kan ik doen / Doe ik het wel goed?

Doe ik het wel goed?


Ervaringen ouders

‘Mijn zoon van 7 jaar is erg druk. Ik word daar heel moe van. Soms word ik boos op hem. Hij heeft grenzen nodig zeggen ze. Maar ik vraag me af wat ik dan moet doen.’ (Meryem, 28 jaar)

‘Ik ben een slechte ouder: mijn kind huilt zoveel. Ik weet niet wat ik daarmee aanmoet. Zeker niet als het al zo’n warboel in m’n hoofd is.’ (Bram, 39 jaar)


Twijfel is normaal

De vraag ‘Doe ik het wel goed?’ is een hele normale vraag. Alle ouders vragen zich dat wel eens af. Als je psychische en/of verslavingsproblemen hebt, komen er zelfs nóg meer vragen bij. Je kunt je onzeker of schuldig voelen als de dingen niet gaan zoals je zou willen. Misschien kijk je vanuit een negatief zelfbeeld negatief tegen je functioneren als ouder aan. 

Bedenk echter dat je geen superouder hoeft te zijn om je kind goed genoeg op te voeden.

Dit betekent dat:

  • er altijd momenten zijn dat je steun nodig hebt (bijvoorbeeld: steun van school als je kind huiswerkproblemen heeft, opvang voor je kind bij een vertrouwd iemand in de buurt).
  • je niet aan alle behoeften van je kinderen en partner hoeft te voldoen.
  • je juist mag kijken naar wat je wél geeft en doet.
  • je jezelf mag afvragen of de verwachtingen die je van jezelf hebt realistisch zijn.

Deze site is er ook om je een steuntje in de rug te geven. Om je te laten zien op welke elementen van het welzijn van je kind je invloed kunt uitoefenen. Bedenk dat je niet alles in een keer kunt invoeren. Het gaat erom dat je goed genoeg ouder kunt zijn.

Wanneer je steun nodig hebt van mensen in je omgeving voor jezelf of in de opvoeding van je kind, kijk dan eens bij Steun vragen. Kijk bij Hulp zoeken als je merkt dat er ongewild dingen gebeuren in je gezin waarmee je geen raad weet. Wil je eens aan een deskundige een vraag stellen over de omgang met je kind? Dat kan via de e-mailservice. Ook kan je (anoniem) een online groepscursus volgen, samen met andere ouders. De online cursus wordt begeleid door een deskundige.


Direct aanmelden voor

Online cursus
E-mailen

met een deskundige
Nieuw!

Zelfhulpcursus
Download
Folder
folder
Bekijk
Filmpjes
psychische problemen
verslaving

sluiten