Trimbos logo

Informatie en advies
Tips van ouders
Online cursus
E-mail deskundige
Mijn verhaal
Contact
Home
Informatie en advies / Wat kan ik doen / Contact maken met je kind

Contact maken met je kind


Kleine stappen: een groot verschil!

Met veel aan je hoofd let je misschien minder op je kind. Je hebt niet altijd door dat hij of zij contact zoekt met jou. Dat is begrijpelijk. Maar juist dan is het nodig toch de signalen van je kind op te pikken. Dat is moeilijk en misschien lukt het niet altijd. Probeer er daarom bewust mee bezig te zijn.

Als je vanaf de eerste dag op je kind reageert, geeft dat aan je kind al vroeg een gevoel van zelfwaardering. Het kind voelt: ik mag er zijn. Hoe meer zelfvertrouwen je kind heeft, hoe beter het om kan gaan met problemen. Je zoon of dochter blijft jouw aandacht nodig hebben. Op elke leeftijd. Hij of zij zal erom blijven vragen.


Manieren van contact maken

1.  Non-verbaal (zonder woorden)
'Ik kreeg begeleiding thuis. Mijn hulpverlener gaf me het advies om mijn dochtertje aan te kijken als ik tegen haar praat. Dan zou ze beter naar me luisteren. Ik moest dan ook op ooghoogte met haar gaan zitten. Eerst vond ik dat heel raar! Maar ik heb het toch gedaan. Ik heb gemerkt dat het helemaal niet gek is.' (Marcel, 29 jaar)

Contact maken zonder woorden kan met een knuffel, een aai of een knipoog. Of door je kind aan te kijken op ooghoogte. Je houding en gezichtsuitdrukking spelen een grote rol. Je kind checkt aan de hand daarvan (vaak onbewust) hoe jij je voelt en of je meent wat je zegt.

2.  Reageren
'Ik voelde me na de geboorte van Patrick heel depressief. Ik kon het amper opbrengen interesse in hem te tonen. Mijn wijkverpleegkundige van het consultatiebureau zei dat ik contact met hem kon maken door zijn geluiden na te doen.' (Linda, 33 jaar)
 
Jonge kinderen vinden het vaak een leuk spel wanneer ze zien dat je hen nadoet. Na verloop van tijd gaat je kind als reactie daarop jou nadoen. Bij oudere kinderen is het belangrijk om te reageren op hun vragen en verhalen. Onder actief luisteren kun je daar meer over lezen.

3.  Benoemen
Rustig en vriendelijk benoemen waar je kind mee bezig is, is ook een vorm van contact maken. Bijvoorbeeld: ‘Wat ben jij goed met je huiswerk bezig.’ Je kind kan rustig met zijn of haar activiteit verder gaan. Toch merkt hij of zij dat je geïnteresseerd bent en oog voor hem of haar hebt. Bovendien merkt je kind dat je goedkeurt waar hij of zij mee bezig is.  Activiteiten benoemen die komen gaan, is ook belangrijk. Je kind is dan voorbereid. Bijvoorbeeld: ‘Als ik klaar ben met de afwas gaan we boodschappen doen.’ Of: ‘Over vijf minuten gaan we eten.’


Direct aanmelden voor

Online cursus
E-mailen

met een deskundige
Nieuw!

Zelfhulpcursus
Download
Folder
folder
Bekijk
Filmpjes
psychische problemen
verslaving

sluiten