Trimbos logo

Informatie en advies
Tips van ouders
Online cursus
E-mail deskundige
Mijn verhaal
Contact
Home
Informatie en advies / Verschillen in gevolgen / Dwangstoornissen

Dwangstoornissen


Je denkt vaak aan dingen waar je helemaal niet aan wil denken. Dat er een ernstig ongeluk gaat gebeuren of dat je een vreselijke ziekte krijgt. Je moet van jezelf bepaalde dingen doen, om dat te voorkomen. Die handelingen, zoals bijvoorbeeld handen wassen of dingen recht zetten, nemen veel tijd in beslag, omdat ze telkens herhaald moeten worden. Er blijft nauwelijks tijd over voor iets anders. Er is weinig plaats voor je kind. 

Je weet zelf dat de herhaalde handelingen niet nodig is, maar je kunt het niet stoppen. Het is iets dat je ‘moet’ van jezelf. Dit zal vragen bij je kind oproepen. Bovendien ben je een voorbeeldfiguur voor je kind. Daarom is het belangrijk je kind uitleg te geven over je dwangstoornis. Onder Praten over je ziekte kun je lezen hoe jij je kind kunt vertellen wat een dwangstoornis is en met jou doet. 

Wanneer je dwangstoornis veel te maken heeft met je kind, bijvoorbeeld als het altijd schoon moet zijn of geen ‘rommel’ mag maken, schakel dan hulp in. Je kind heeft namelijk ruimte nodig om kind te zijn. Als het deze ruimte niet heeft, kan het niet gezond opgroeien. 

‘Alles wat het huis uitgaat, moet ik eerst van alle kanten bekijken. Mijn geld, mijn tas met inhoud, zelfs de vuilnis. Het put me uit, maar ik kan er niet mee stoppen. Ik moet controle houden. Ik voel me wel schuldig ten opzichte van mijn twee zoons. Ik heb weinig tijd en aandacht voor hen.’ (Irene, 39 jaar)

De erfelijkheid van deze stoornis is groot. Je kind loopt een verhoogd risico om ook een dwangstoornis te krijgen. Zeker wanneer je kind van jongsaf aan jouw gedrag ziet, gaat het dit nadoen. Probeer te doen wat je kunt, door in behandeling te gaan voor deze ziekte.Verder is het belangrijk om regelmatig leuke dingen te doen met je kind. Als jou dit niet lukt, omdat jij je dwanghandelingen moet doen, zorg dan dat een ander dit met je kind doet. Onder Steun vragen kun je lezen hoe je anderen om hulp kunt vragen.

Besef dat jij ouder bent van je kind. Je kind heeft jou nodig. Zoek hulp voor jezelf en ondersteuning voor je gezin. Onder Hulp zoeken lees je op welke manier je dat kunt doen.


Download
Folder
folder
Direct aanmelden voor

Online cursus
E-mailen

met een deskundige
Nieuw!

Zelfhulpcursus
Bekijk
Filmpjes
psychische problemen
verslaving

sluiten