Trimbos logo

Informatie en advies
Tips van ouders
Online cursus
E-mail deskundige
Mijn verhaal
Contact
Home
Informatie en advies / Verschillen in gevolgen / Dissociatieve stoornissen

Dissociatieve stoornissen


Je bent zo vaak afwezig met je gedachten dat je niet meer gewoon kunt functioneren in het dagelijks leven. Een dissociatieve stoornis is vaak het resultaat van willen vluchten van de ‘angstige realiteit’. Het meemaken van een traumatische gebeurtenis is vaak de oorzaak van deze ‘verdovingstoestand’. Wanneer je dissocieert komt dit doordat je door iets in het verleden wordt geprikkeld en daardoor moeilijk in het heden kan blijven met je gedachten. Je wordt als het ware teruggeworpen in het verleden. Terug naar de tijd en situatie die onveilig was en waarin een ander gedrag vertoond moest worden om te kunnen overleven. Naast deze ‘dissociatie’ kun je last hebben van geheugenverlies. Voor je kind (en andere personen) lijkt het alsof je afwezig bent en je bepaalde emoties, gevoelens, gedachten en waarnemingen niet meer bewust ervaart. 

Omdat je ziekte een grillig verloop heeft, ben je niet berekenbaar voor je kind. Je kind merkt van alles aan jou, maar zal het niet zomaar begrijpen. Het geeft kinderen een heel angstig gevoel als zij hun ouder niet kunnen aanspreken. Het is heel belangrijk om opvang te hebben voor je kind. Onder Sociaal netwerk van je kind en Steun vragen lees je hier meer over. 

Besef dat jij ouder bent van je kind. Je kind heeft jou nodig. Onder Praten over je ziekte kun je lezen hoe jij je kind kunt vertellen wat een dissociatieve stoornis is en met jou doet. Leg uit dat je soms denkt dat het weer vroeger is en dat je weer in de angstige situatie van vroeger denkt te zitten. Zoek daarnaast hulp voor jezelf en ondersteuning voor je gezin. Onder Hulp zoeken lees je op welke manier je dat kunt doen.


Download
Folder
folder
Direct aanmelden voor

Online cursus
E-mailen

met een deskundige
Nieuw!

Zelfhulpcursus
Bekijk
Filmpjes
psychische problemen
verslaving

sluiten