Trimbos logo

Informatie en advies
Tips van ouders
Online cursus
E-mail deskundige
Mijn verhaal
Contact
Home
Informatie en advies / Verschillen in gevolgen / Beschermende factoren

Beschermende factoren


Beschermende factoren zijn een soort buffers. Ze beschermen je kind tegen ongunstige omstandigheden. Als ouder kun je (met hulp van anderen) deze factoren beïnvloeden. Onderstaande factoren werken beschermend.


Een goede relatie met je kind

Als je ondanks je stoornis of verslaving een goed contact hebt met je kind heeft dit veel positieve invloed op je kind. De vooruitzichten voor je kind zijn daardoor een stuk gunstiger! Onder Contact maken met je kind en Positieve aandacht geven lees je hoe je de band met je kind kunt verbeteren.


Ondersteuning door de gezonde ouder

Een goede band met in elk geval één ouder is een sterke beschermende factor. Je kind kan dan heel wat aan. Zonder dat dit leidt tot latere problemen.


Sociale steun

Het is belangrijk dat zowel jij als je kind steun hebben van mensen om jullie heen. Iemand bij wie je kunt ‘uithuilen’. Of iemand die jullie helpt in huis. Voor je kind is het goed om een vertrouwensfiguur te hebben waar hij of zij alles kwijt kan. Onder Steun vragen en Sociaal netwerk van je kind lees je hier meer over.


Sociale vaardigheden

Je kind heeft sociale vaardigheden nodig om goed voor zichzelf op te kunnen komen. Op deze manier is het weerbaar. Bovendien kan het met sociale vaardigheden een positief contact krijgen met leeftijdgenoten. Sociale vaardigheden leert een kind zowel van ouders als van anderen.
Probleemoplossende vaardigheden heeft je kind nodig om passend om te gaan met problemen. Ze beschermen tegen het ontwikkelen van psychische problemen.


Kennis over je ziekte

Als kinderen goed op de hoogte zijn van je ziekte, kunnen ze er vaak beter mee omgaan. Ze weten beter wat ze wel of niet van je kunnen verwachten. Wanneer jij je een keer ‘afwijkend’ gedraagt, kunnen ze dat beter plaatsen als ‘horend bij je ziekte’. Dit werkt beschermend voor je kind. Uitleg geven is dus belangrijk. Onder Praten over je ziekte lees je hoe je dit kunt doen.


Download
Folder
folder
Direct aanmelden voor

Online cursus
E-mailen

met een deskundige
Nieuw!

Zelfhulpcursus
Bekijk
Filmpjes
psychische problemen
verslaving

sluiten