Trimbos logo

Informatie en advies
Tips van ouders
Online cursus
E-mail deskundige
Mijn verhaal
Contact
Home
Informatie en advies / Partners / Steun vragen als partner

Steun vragen als partner


Ervaringen partner

‘Ik vertel niet vaak iets over de psychische ziekte van mijn vriendin, omdat veel mensen geen luisterend oor hebben. Voor ik klaar ben met mijn verhaal, staan ze al klaar met een overdaad aan goedbedoelde adviezen.’ (Ronald, 29 jaar)

‘Ik wil best graag praten met anderen over mijn thuissituatie. Maar als ik erover vertel, hebben mensen allerlei smoesjes en moeten ze ineens weg of ze beginnen over iets anders. Waarschijnlijk weten ze niet hoe ze moeten reageren. Of het irriteert hen dat je er weer over begint. Soms merk ik dat ze me gaan ontwijken.’ (Inge, 48 jaar)

Beide ouders last van psychische problemen en/of een verslaving

Als jullie als ouders beide kampen met psychische problemen of een verslaving, is het extra belangrijk om steun te zoeken van hulpverleners en mensen in jullie omgeving. Denk daarbij ook aan opvoedondersteuning. Jullie krijgen dan begeleiding bij de vragen of problemen die je hebt bij het opvoeden van je baby of kind. Bijvoorbeeld in de vorm van een cursus of in de vorm van huisbezoeken van een professional. Het consultatiebureau weet wat het aanbod is bij jullie in de regio.


Erover praten is belangrijk

Veel mensen met een psychisch zieke of verslaafde partner praten niet of nauwelijks met mensen in hun omgeving over wat ze meemaken. Dit komt vaak voort uit angst voor onbegrip of uit schaamte. Voor elk mens is het echter belangrijk om personen in zijn omgeving te hebben bij wie hij terecht kan voor steun. Zeker als je veel zorgen hebt, zijn sociale contacten en familie om je heen belangrijk. De mate van steun uit de omgeving bepaalt mede hoe je je problemen ervaart.


Vormen van steun

Er zijn verschillende vormen van steun. Je kunt praktische steun vragen, bijvoorbeeld door iemand boodschappen voor je te laten doen. Iets leuks samen met iemand doen, geeft afleiding. Ook dit is steun. Emotionele steun krijg je door begrip van mensen. Iemand die met je meeleeft en naar je luistert. Soms is informatieve steun belangrijk. Bijvoorbeeld, een hulpverlener die je informatie geeft over de ziekte van je partner. Aan de ene vorm van steun kun je meer behoefte hebben dan aan de andere. Bij de ene persoon kun je terecht met je verdriet, terwijl een andere persoon je kind voor je uit school wil halen. Vaak verschilt het per moment waar je behoefte aan hebt.


Een gesprek voeren

Een gesprek met anderen over je situatie zorgt ervoor dat je niet meer geheimzinnig hoeft te doen. Je hoeft je niet meer anders voor te doen dan je bent. Vaak geeft het anderen ook meer duidelijkheid over wat er met je aan de hand is. Het lucht vaak op om je verhaal te vertellen, ook als je geen oplossing vindt voor de problemen. Soms is het ook fijn de mening van anderen te horen.

Het kan zijn dat je negatieve ervaringen hebt met erover praten. Veel partners geven aan dat mensen in hun omgeving niet goed reageren. Dat kun je niet helemaal voorkomen, maar je kunt er wel wat aan doen.

Belangrijke punten bij het voeren van een gesprek:

 • Bedenk wie je wel of niet vertelt wat er aan de hand is.
 • Bedenk wat je van de ander verwacht en vertel dat. Geef in je gesprek aan of je wilt dat iemand met je meedenkt, zijn mening geeft of alleen luistert.
 • Bedenk ook hoeveel je kwijt wilt. Je kunt alles zeggen, maar je kunt ook een deel van je verhaal vertellen.
 • Vertel je verhaal gedoseerd. Sommige mensen praten te veel en beginnen keer op keer weer over hun situatie. Anderen kunnen dit vervelend vinden of als belastend ervaren. Dan zul je weinig steun krijgen.
 • Zoek een geschikt moment uit om een gesprek te beginnen.
 • Bedenk dat je verhaal impact kan hebben op de ander. Misschien doordat hij of zij zelf moeilijke dingen heeft meegemaakt.
 • Probeer er altijd rekening mee te houden dat iemand op een andere manier kan reageren dan je had gehoopt.


Tips bij om hulp vragen

Alle mensen komen wel eens in een situatie terecht waarin ze hulp nodig hebben. Veel mensen vinden het lastig om dan naar iemand toe te gaan om hulp te vragen. Ze vinden bijvoorbeeld dat het zelf moeten kunnen. Als je dat van jezelf verwacht, stel je nogal een hoge eis aan jezelf. Je hoeft niet alles alleen te kunnen. Waarschijnlijk help je zelf ook wel eens een ander. Mensen kunnen ook denken dat ze teveel van een ander vragen, ‘omdat hij of zij het al zo druk heeft’. Deze gedachte klopt niet. Zelf vind je het waarschijnlijk ook niet erg om wat voor een ander te doen als je er toe in staat bent. En als het echt niet uitkomt, zegt de ander dit wel.

Er zijn een aantal dingen waaraan je moet denken als je iemand vraagt je te helpen:

 1. Beslis wat je wilt vragen
 2. Besluit aan wie je dit wilt vragen
 3. Zoek een geschikt tijdstip uit
 4. Zeg tegen de ander dat je iets wilt vragen
 5. Doe je verzoek duidelijk en draai er niet omheen
 6. Let op de reactie van de ander
 7. Herhaal zonodig je vraag

Houd er rekening mee dat iemand kan weigeren. Je kunt altijd vragen waarom iemand nee zegt, maar gun hem ook die ruimte. Als iemand niet aan je verzoek wil of kan voldoen, dan kun je het altijd nog aan een ander vragen. Verwacht geen wonderen van de personen in je omgeving. Iemand kan naar je luisteren, je advies geven of je ergens bij helpen. De ander kan echter niet de problemen in jouw gezin voor je oplossen.

Tanja (30 jaar) vertelt uit eigen ervaring: ‘Vertrouw niet altijd op je eigen intuïtie. De plekken waarvan je van tevoren gedacht had dat je ten allen tijde aan zou kunnen kloppen voor hulp, blijken vaak de plekken te zijn waar je niet of nauwelijks terecht kunt. De hulp waar je het meest aan hebt, komt meestal uit onverwachte hoek.’


Download
Folder
folder
Direct aanmelden voor

Online cursus
E-mailen

met een deskundige
Nieuw!

Zelfhulpcursus
Bekijk
Filmpjes
psychische problemen
verslaving

sluiten