Trimbos logo

Informatie en advies
Tips van ouders
Online cursus
E-mail deskundige
Mijn verhaal
Contact
Home
Informatie en advies / Ontwikkeling kinderen / Ontwikkeling adolescenten (12-21 jaar)

Ontwikkeling adolescenten (12-21 jaar)


Eerlijk praten over je ziekte

In korte tijd treden veel veranderingen op bij je kind. Verbanden leggen wordt belangrijk, evenals abstracter redeneren. Je kind denkt na over de toekomst en over zijn of haar idealen. In deze leeftijd zijn vragen te verwachten over de erfelijkheid van jouw ziekte. Praat over je ziekte met je kind. Probeer de vragen eerlijk te beantwoorden.


Een aanspreekpunt voor je puber

Deze periode van geslachtsrijping is een lang hormonaal en emotioneel proces. Er vinden allerlei psychische en sociale veranderingen plaats. Het is belangrijk dat je er als ouder ‘bent’. Je kind heeft zo nu en dan jouw steun nodig. Neem je kind serieus en toon interesse in zijn beleving. Onder Actief luisteren kun je lezen hoe je dat kunt doen.


Autonomie

Tijdens de adolcentie wordt de eigenschap 'autonomie' ontwikkeld. De ontwikkeling van autonomie bestaat uit het leren van een aantal vaardigheden. Deze vaardigheden zijn nodig om zelfstandig te kunnen zijn:

  • De eerste vaardigheid is dat je kind zelf beslissingen moet gaan nemen. Hij of zij moet weten welke mogelijkheden er zijn en welke mogelijkheid het meest aantrekkelijk is.
  • De tweede vaardigheid is dat je kind steeds onafhankelijker wordt van jou en anderen. Hij of zij volgt niet meer klakkeloos jouw keuze of die van leeftijdgenoten.
  • De derde vaardigheid is zorgen dat gemaakte keuzes werkelijkheid worden. Je kind moet leren keuzes te maken en weten wat de grootste kans van slagen is.


Stabiele identiteit

Je zoon of dochter zal moeten kiezen voor een manier van leven: school, werk, relatie met leeftijdgenoten, relatie met jou (en je partner), enzovoorts. Je kind doet dit door van alles uit te proberen. Op die manier vindt je kind uit wat het best bij hem of haar past. Daarbij vindt hij of zij jouw oordeel heel belangrijk. Ook (juist) om zich tegen af te zetten. Je kind heeft jou nodig als veilige basis, maar is zich tegelijk van jou aan het losmaken. Belangrijk is dat je jouw kind meer zelfstandigheid geeft. 

Je zoon of dochter heeft steeds meer contact met vrienden. Tegelijkertijd verandert de relatie met jou (en je partner). Jullie gaan elkaar steeds meer behandelen als elkaars gelijke. Je kind kan steeds beter gedrag beoordelen. Zowel het gedrag van het kind zelf als dat van andere, onder wie de ouders.


Voorbeeldfunctie

Realiseer je dat je een voorbeeld bent voor je kind. Jongeren hebben in deze periode voorbeelden nodig, bijvoorbeeld als houvast bij het maken van keuzes. Jij speelt een rol als je kind beslissingen moet nemen over hoe hij of zij wil zijn.


Download
Folder
folder
Direct aanmelden voor

Online cursus
E-mailen

met een deskundige
Nieuw!

Zelfhulpcursus
Bekijk
Filmpjes
psychische problemen
verslaving

sluiten