Trimbos logo

Informatie en advies
Tips van ouders
Online cursus
E-mail deskundige
Mijn verhaal
Contact
Home
Informatie en advies / Hulp en advies

Hulp en Advies

Opvoeden kan een hele uitdaging zijn, al helemaal als je kampt met psychische en/of verslavingsproblemen. Wat praktische hulp en advies kan dan erg prettig zijn. Dit kan voor jezelf als ouder, voor je kind of voor andere mensen in jouw omgeving zijn.

Je kan op diverse plaatsen, vaak heel dicht in de buurt, terecht voor hulp of advies. Bijvoorbeeld bij het consultatiebureau, het wijkteam, de POH-GGZ (praktijkondersteuner binnen de huisartsenpraktijk) of bij preventieafdelingen van de GGZ-instelling of instelling voor Verslavingszorg. De huisarts kan je in contact brengen en met je meedenken. 

 

Huisarts
Je kunt je huisarts bellen om een afspraak te maken. Huisartsen verwijzen ook door naar andere hulpverleners.

 
Instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) of Verslavingszorg
Een GGZ- of Verslavingszorginstelling biedt hulp in de vorm van gesprekken met een hulpverlener. Ze kunnen ook doorverwijzen. Veel instellingen organiseren ook groepscursussen (KOPP/KOV-groepen) voor kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen. Informeer bij je huisarts of een GGZ-instelling, waar zulke cursussen bij jou in de buurt georganiseerd worden. 

Online cursus voor jongeren
Via www.kopstoring.nl kunnen jongeren van 16 tot 25 jaar meedoen aan een online cursus voor jongeren van ouders met psychische of verslavingsproblemen. Onder begeleiding van twee deskundigen kunnen zij ervaringen uitwisselen met andere jongeren en bespreken ze belangrijke onderwerpen. Zo komen thema’s als de ziekte van de ouder, de gevolgen voor henzelf, tijd voor jezelf maken, positief denken en het sociale netwerk aan bod.

 

Vertrouwenspersoon op school voor je kind
Op scholen zijn vaak vertrouwenspersonen; een leraar, een schoolpsycholoog of een maatschappelijk werker. Gesprekken met zo'n vertrouwenspersoon zijn meestal onder schooltijd. Je kunt de mentor of leerkracht van je kind hiernaar vragen of in de schoolgids of op de website van de school kijken.
 

Ervaringsdeskundige
Soms is het juist fijn om met iemand te praten die precies weet wat jij doormaakt. Dat kan met lotgenoten, maar ook met een persoon die opgeleid is tot ervaringsdeskundige. Binnen de hulpverleningsorganisaties werken vaak ook ervaringsdeskundigen waarop je een beroep kan doen. Mocht je hierin interesse hebben, kun je binnen de betreffende organisatie informeren naar deze mogelijkheid. 

 

Informatieboekjes
Er bestaat een reeks Informatieboekjes KOPP/KOV (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen en/of Verslavingsproblemen). De boekjes bevatten informatie, ervaringsverhalen, tips, extra websites en interactieve opdrachten. Kijk onder Informatieboekjes voor meer informatie en de links.


Telefonische hulpdiensten

De Luisterlijn: 0900 0767
Je kunt 24 uur per dag voor een (anoniem) telefoongesprek bellen. Je kan ook chatten en e-mailen. Kijk voor meer informatie op hun website www.deluisterlijn.nl  

 

MIND Korrelatie: 0900 1450
Als je ouder dan 18 jaar bent, kun je anoniem bellen met hulpverleners van MIND Korrelatie, van 9.00 tot 18.00 uur van ma t/m vr. Kijk op www.mindkorrelatie.nl voor chat- en mail-mogelijkheden.  


113 Zelfmoordpreventie: rechtstreeks op 113 of via 0900-0113
Denk je aan zelfmoord? Of denk je dat je ouder zelfmoord wil plegen? Chat of bel gratis met 113 of vind informatie op hun website www.113.nl.

 
Alcohol & Drugs Infolijn: 0900 1995
Iedereen die iets wil weten over alcohol en drugs kan anoniem bellen op werkdagen tussen 9 en 17 uur (10 cent per minuut). De medewerkers zijn er ook voor een betrouwbaar en objectief advies, en een luisterend oor. Mailen of chatten kan ook. Kijk op www.drugsinfo.nl en www.alcoholinfo.nl.

 

 


Download
Folder
folder
Direct aanmelden voor

Online cursus
E-mailen

met een deskundige
Nieuw!

Zelfhulpcursus
Bekijk
Filmpjes
psychische problemen
verslaving

sluiten