Trimbos logo

Informatie en advies
Tips van ouders
Online cursus
E-mail deskundige
Mijn verhaal
Contact
Home
Informatie en advies / Gevolgen voor kinderen / Gevolgen volwassenen (18 )

Gevolgen volwassen leeftijd (18 +)


Volwassenen die kind zijn van een ouder met psychische problemen of verslaving lopen verschillende risico’s.


Problemen met alcohol en drugs

Zowel kinderen van verslaafde als van psychisch zieke ouders lopen een groter risico om zelf problemen te krijgen met alcohol of drugs.


Verantwoordelijkheidsgevoel

Het volwassen kind voelt zich nog steeds verantwoordelijk voor de ouder (en broers en zussen). Sommigen durven het ouderlijk huis niet te verlaten in verband met de zorg om hun ouder. Zij kunnen de situatie niet loslaten.


Kans op stoornissen

Er is een verhoogd risico op stemmingsstoornissen, angststoornissen en (alleen bij mannen) schizofrenie. Soms is een samenhang zichtbaar tussen de stoornis van de ouder en de stoornis die het kind heeft. Hiermee wordt bedoeld dat een kind soms dezelfde stoornis krijgt als de ouder. De samenhang tussen de ziekte van de ouder en die van het kind is het grootst bij kinderen van ouders met een depressie. Kinderen van ouders met een alcoholprobleem hebben vaker dan gemiddeld een depressie, eetstoornis of gedragsstoornis. Ook komen deze kinderen later vaker in aanraking met criminaliteit. Bovendien lopen deze volwassen kinderen meer risico op mishandeling en verwaarlozing.


Problemen met intimiteit en zelfwaardering

Kinderen die zijn opgegroeid bij een psychisch zieke of verslaafde ouder missen vaardigheden om contact te maken en gesprekken te voeren. Ze hebben een grotere kans om zelf relatieproblemen te krijgen. Vaak trouwen ze met iemand die veel zorg nodig heeft. Of ze worden keer op keer verliefd op de verkeerde persoon.


Download
Folder
folder
Direct aanmelden voor

Online cursus
E-mailen

met een deskundige
Nieuw!

Zelfhulpcursus
Bekijk
Filmpjes
psychische problemen
verslaving

sluiten