Trimbos logo

Informatie en advies
Tips van ouders
Online cursus
E-mail deskundige
Mijn verhaal
Contact
Home
Informatie en advies / Gevolgen voor kinderen / Gevolgen baby's (0-1 jaar)

Gevolgen baby's (0-1 jaar)


Baby’s van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen kunnen hiervan gevolgen ondervinden. Hieronder vind je daarover informatie. Ook lees je hier hoe je problemen signaleert. Wil je weten hoe een normale baby zich ontwikkelt? Onder Ontwikkeling baby's lees je er meer over.


Hechtingsproblemen

Hechtingsproblemen ontstaan in het eerste levensjaar door een tekort aan aandacht en veiligheid. Dit uit zich in angstig gedrag, bang om gescheiden te zijn van de ouder(s), veel huilen, eet- en slaapproblemen. Positief contact voorkomt hechtingsproblemen. Onder Contact maken met je kind kun je lezen op welke manier je positief contact met je kind kunt hebben. Je kunt ook de brochure Het beste voor mij en mijn baby bestellen.


Gevolgen bij drugsverslaving

Als de moeder drugsverslaafd is, kan het Neonataal Abstinentie Syndroom (NAS-syndroom) voorkomen. Het kind komt verslaafd ter wereld. Binnen 24 uur na de geboorte van het kind ontstaan ontwenningsverschijnselen bij de baby. Hoe ernstig deze verschijnselen zijn, hangt af van de soort drugs en de dosis. Kenmerken van dit syndroom zijn: erg beven, sterke spierspanning, snelle ademhaling of juist ademhalingsstilstanden, hoog krijsend huilen, diarree, braken, gewichtsverlies, verstopte neus, niezen, verstoord slaappatroon en (soms) stuipen.


Gevolgen bij alcoholverslaving

Als de moeder tijdens de zwangerschap regelmatig alcohol drinkt (vijf of meer glazen per dag) kan het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) bij een kind ontstaan. Kenmerken van FAS zijn dat het kind te klein is bij de geboorte of te weinig groeit na de geboorte. Het kind kan een kleiner hoofd hebben met misvormingen. Bovendien heeft het een aangetast zenuwstelsel. Als ze ouder worden hebben kinderen met FAS vaker last van concentratie-, taal- en geheugenproblemen. Verder is de kans op psychische problemen groter door de effecten van het alcoholgebruik van de moeder. Bovendien spelen er allerlei belastende factoren mee wanneer een kind opgroeit in een gezin met een ouder met een alcoholprobleem.


Download
Folder
folder
Direct aanmelden voor

Online cursus
E-mailen

met een deskundige
Nieuw!

Zelfhulpcursus
Bekijk
Filmpjes
psychische problemen
verslaving

sluiten