Trimbos logo

Informatie en advies
Tips van ouders
Online cursus
E-mail deskundige
Mijn verhaal
Contact
Home
Informatie en advies / Gevolgen voor kinderen / Gevolgen adolescenten (12-18 jaar)

Gevolgen adolescenten (12 – 18 jaar)


Adolescenten van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen kunnen hiervan gevolgen ondervinden. Hieronder vind je daarover informatie. Ook lees je hier hoe je problemen signaleert. Wil je weten hoe een normale puber zich ontwikkelt? Onder Ontwikkeling adolescenten kun je hier meer over lezen. Verder kunnen signalen die genoemd worden bij peuters ook zichtbaar zijn bij adolescenten.


Verantwoordelijkheidsgevoel

De puber voelt zich extreem verantwoordelijk voor de ouder (en broers en zussen). Het verantwoordelijkheidsgevoel voor de ouder kan zover gaan dat het kind afspraken en medicijngebruik van de ouder controleert. Onder Kind ruimte geven om kind te zijn kun je lezen welke taak je hierin als ouder hebt.


In zichzelf gekeerd gedrag

De jongere deelt zijn of haar gevoelens en behoeften niet met ouders of anderen. Hij of zij heeft sombere gedachten over de ouder, de gezinssituatie, zichzelf en de toekomst. Er ontstaat een negatief zelfbeeld en er is kans op depressie.


Wegloopgedrag

De jongere probeert de thuissituatie te ontvluchten. Hij of zij gaat de problemen uit de weg en is veel van huis.


Niet om kunnen gaan met emoties

Omdat jongeren zichzelf veel weggecijferd hebben, zijn hun gevoelens en vragen steeds onderdrukt. Hierdoor herkennen zij hun eigen wensen en behoeften niet meer. Sommigen hebben van hun ouders een verkeerd voorbeeld gehad in het uiten van emoties.


Psychische problemen

De eerste verschijnselen van psychiatrische problematiek kunnen zichtbaar worden.


Problemen met alcohol en drugs

Jongeren kunnen alcoholproblemen krijgen of drugsverslaafd raken.


Overige moeilijkheden

Jongeren kunnen het lastig vinden om intieme relaties aan te gaan. Dit kan komen door hechtingsproblemen en/of doordat zij weinig vertrouwen in anderen hebben. Soms ontbreken normale puberteitsverschijnselen. Of deze verschijnselen ontstaan pas later.


Download
Folder
folder
Direct aanmelden voor

Online cursus
E-mailen

met een deskundige
Nieuw!

Zelfhulpcursus
Bekijk
Filmpjes
psychische problemen
verslaving

sluiten