Hoe kan je je partner helpen (zonder over je eigen grenzen te gaan)
Bied een luisterend oor
Als je partner kampt met psychische problemen of een verslaving, kan het enorm helpen om hem of haar de ruimte te geven om gevoelens te uiten. Dit vergt meestal wat geduld: het kost vaak tijd voordat iemand goed begrijpt wat er met hem of haar aan de hand is én hier de juiste woorden voor kan vinden. Blijf vragen stellen wanneer je merkt dat je partner behoefte heeft om te praten, probeer je oordelen in te slikken en laat merken dat je het echt wilt begrijpen. Zo kan je beter met je partner meedenken in hoe om te gaan met de kinderen als hij of zij het extra moeilijk heeft.
Communiceer op een opbouwende manier
Kinderen opvoeden kan een hele uitdaging zijn. Als je kampt met psychische of verslavingsproblemen komen er vaak nog veel meer vragen bij. Om die onzekerheid bij je partner te verminderen, helpt het om te benoemen wat er goed gaat in de opvoeding. Geef complimenten en geef je partner de kans om de succesvolle opvoedingstaken te blijven doen.
En als je merkt dat het minder goed gaat met je partner, is het belangrijk hierover te blijven communiceren. Benoem wat jou opvalt en hoe dat misschien beter zou kunnen. Ongevraagd advies is vaak niet zo’n goed idee. Je kan het wel anders formuleren, bijvoorbeeld: ‘Zal ik met je meedenken hoe je het anders zou kunnen doen? Mag ik je een tip geven?’ . Geef aan dat jullie samen kunnen kijken welke taken je partner wel op zich kan of wil nemen en of er misschien hulp of ondersteuning nodig is voor andere taken.
Zorg samen voor voldoende vrije tijd
Tijd voor jezelf, je sociale contacten en hobby’s dragen bij aan een goed herstel. Als partner kan je helpen door een oogje in het zeil te houden. Krijgt je partner genoeg rust en zorgt hij of zij goed voor zichzelf? Misschien kan je zelf wat vaker uit bed als je kind ’s nachts niet kan slapen of je geeft je partner in de middag wat vaker tijd om op te laden. Zoek samen een fijne kinderopvang of naschoolse opvang uit zodat jullie als ouders regelmatig wat tijd voor jullie zelf kunnen nemen.
En vergeet niet om samen iets leuks te ondernemen. Iets wat zo min mogelijk stress oplevert. Het is fijn voor jullie beiden om af en toe even uit de ouderrol te stappen en weer even vooral partners van elkaar te zijn.
Ontlast de ouder als het niet goed gaat
Als je partner een moeilijke periode heeft, kan het onverstandig zijn om hem of haar een langere periode alleen te laten met de kinderen zonder dat zij of hij steun heeft. Vraag welke ondersteuning hij of zij goed kan gebruiken. Als je zijn of haar opvoed taken overneemt dan kan dat verkeerd overkomen. Het lijkt dan misschien alsof je de ouder niet vertrouwt in de manier waarop zij of hij het aanpakt. Je kan bij ondersteuning denken aan het uit handen nemen van praktische klusjes. Help bijvoorbeeld meer met schoonmaken, koken of de boodschappen. Je kan ook aanbieden vaker een dagdeel van de zorg van de kinderen over te nemen. Hierbij is het wel belangrijk om niet over je eigen grenzen te gaan. Schakel bijvoorbeeld hulp in van mensen uit je omgeving, zeker als je partner zich een langere periode niet goed voelt.